De gangbare warmtepomp werkt met een compressor. De prestatie meet je met de COP (prestatiecoëfficiënt) of de SCOP (prestatiecoëfficiënt per jaar over 4 seizoenen). Het is de verhouding tussen de geleverde energie (afgegeven warmte) en de gebruikte energie (meestal elektriciteit). De COP ligt tussen de 3,5 en 5. Met een COP van 4 geeft de warmtepomp per verbruikte kW elektriciteit 4 kW warmte af. Ter vergelijk, een m3 aardgas geeft ca. 9.7 kW warmte. Hoe groter het temperatuurverschil dat de warmtepomp moet overbruggen hoe hoger het energieverbruik. Wordt de warmte ook gebruikt voor douche- en badwater, dan is de COP lager. Tegen de Legionella moet het water namelijk 60 graden zijn maar omdat de pomp op ongeveer 40 graden blijft steken, moet met een elektrisch element bijverwarmd worden en dat is dus minder efficiënt want een elektrisch element heeft een COP van maar 1.

De isolatie van je huis doet ertoe
Is je huis slecht geïsoleerd dan kan de warmtepomp dat ook niet aan en kun je een hybride warmtepomp gebruiken die aan de verwarming gekoppeld is. De warmtepomp verwarmt tot 40 graden en de verwarming vult aan tot bijvoorbeeld 60 graden. De COP is dan lager. Afhankelijk van de situatie scheelt het 20 tot 50% van het gas, maar gezien de lagere COP (ca. 2) van een hybride warmtepomp, is het de vraag of je met je overgebleven gasverbruik en je meerverbruik aan stroom, wel iets aan kosten kunt besparen. Dus laat het goed berekenen voordat je investeert.

De thermo-akoestische warmtepomp
De nieuwste generatie warmtepompen is de thermo-akoestische warmtepomp. Door middel van een geluidsgolf wordt een temperatuurverschil gecreëerd. Hij kan tot wel 80 graden met nog steeds een hoge COP. Er zitten nauwelijks bewegende delen is en dus is de levensduur langer en het onderhoud minder. Hij maakt veel minder geluid omdat er geen compressor meer in zit. De eerste generatie heeft een vermogen van zo’n 6 kW en ze willen doorontwikkelen tot zo’n 100 kW. De eerste generatie is al geschikt voor moderne, goed geïsoleerde woningen, de latere generatie heeft een veel bredere toepassing. De beschikbaarheid is nog zeer beperkt en er wordt nog getest, dus als je interesse hebt dan nog even afwachten.

Geen natte vingerwerk
Om de juiste warmtepomp aan te kunnen schaffen moet je weten hoeveel warmte je huis verliest bij -10 graden (warmtetransmissie). Dat is afhankelijk van allerlei technische informatie over je huis zoals het temperatuurverschil tussen twee zijden van de muur (zogenaamd schilelement), de oppervlakte, de isolatiewaarde (Rc), de warmte doorgangscoëfficiënt (U) etc. Het berekenen van de vereiste capaciteit moet zorgvuldig gebeuren door een echte deskundige. Het mag geen natte vingerwerk zijn anders wordt het mogelijk een fikse tegenvaller!

Hoeveel energie vraagt het?
Stel dat je huis volgens de berekening van de warmtetransmissie een vermogen van 8 kW vraagt dan kost je dat ongeveer 8 x 430 = 3440 kWh. Wil je het met de verwarming doen dan heb je daarvoor ongeveer 8 x 170 = 1.360 m3 gas nodig. Omgekeerd kun je je huidige gasverbruik omrekenen naar het vereiste vermogen van een warmtepomp: je deelt het door 170. Bijvoorbeeld bij een gemiddeld gasverbruik van 1.620 m3 heb je een warmtepomp met een vermogen van 9,7 kW (10) nodig. Maar let wel! Het is een benadering en het (laten) maken van een goede berekening is essentieel. En wat ook belangrijk is: als je de zonnepanelen wilt gebruiken om de warmtepomp te laten draaien realiseer je dan dat in de koude periode de opbrengst van de panelen juist laag is.

Wil je meer technische informatie, laat het dan weten. Er is technische kennis beschikbaar.

Zowel Milieu centraal als Brabant woont slim geeft goede basis informatie over warmtepompen. ECM wil je graag helpen om na je infomatietocht verder te helpen. Door meer technische uitleg én hulp van onze energiecoaches met warmtepomp ervaring.