Vanaf de straat is er nauwelijks iets van te zien. Maar achter het onbewoonbare huisje aan de Aakendonk in Schijndel wordt een heel bijzondere plek gerealiseerd. Daar wordt een huis gebouwd van hout, stro en leem dat écht duurzaam is: natuurlijke materialen, low tech en low budget. Eind 2013 werd met de aankoop van het vervallen huisje met opstallen en bijbehorende grond de eerste stap gezet in het verwezenlijken van de droom van Peter en Marleen Simons.

Het huis is zo ontworpen dat het de passieve zonne-energie benut. In de seizoenen wanneer de zon laag staat profiteert het huis – dat haar ramen vooral op het zuiden heeft liggen – van de warmte van de zon, terwijl het overstek er juist voor zorgt dat wanneer de zon hoog staat de warmte van de zonnestralen buiten blijft. De strobalen waarmee de muren zijn opgebouwd isoleren zo goed dat bijverwarming in de periode april tot oktober niet nodig is. Voor de koudere wintermaanden komt er in de woonkamer een unieke kachel, de zogenaamde rocket stove. Door de efficiënte werking van een relatief kleine verbrandingskamer waarin het hout – wat van het eigen terrein komt – wordt verbrand is veel minder brandstof nodig dan bij een traditioneel open vuur.

Voorlopig wordt er nog hard gewerkt aan het huis en is het nog niet bewoonbaar. Tot die tijd wonen ze ook heel prettig in de containerwoning op het terrein, zegt Marleen. De oudste van de drie kinderen gaat wellicht over een tijdje op kamers, maar dan als eerste in het nieuwe huis. Maar of hij de zwaluwen nog voor is? Want hun huisjes, die in de nok van de woning bevestigd zijn, zijn al bewoonbaar.

Kortom, dit is een bijzonder uniek huis dat zijn gelijke in Nederland niet kent vol met vernuftige en vooral low tech oplossingen. Een manier van wonen die Peter en Marleen in staat stelt om zoveel mogelijk onafhankelijk van fossiele energie, nutsbedrijven en banken te leven. Ook voor hun voedsel putten ze uit eigen moestuin. De grote perenboom geeft jaarlijks een oogst van 200 kg en wanneer de peren geoogst moeten worden is het hard werken om alles zo te verwerken dat er daarna nog lang van gegeten kan worden.

Er is nog zo veel meer te vertellen over alle toepassingen en het gedachtegoed erachter. Neem eens een kijkje op hun blogspot http://onsecohuis.blogspot.com/p/onze-visie.html en lees en leer over al hun belevenissen en ervaringen in de uitwerking van hun droom. Afgelopen zondag gaven zij een open dag en op hun blogspot vind je te zijner tijd ook informatie over een volgende open dag zodat je het ook met eigen ogen kunt aanschouwen.

Verslag van Erik Jan en Maayke Boon van Ostade