In september zijn drie nieuwe leden toegetreden tot het bestuur. Daar zijn we bijzonder blij mee. Er gebeurt enorm veel in de wereld van duurzame energie en dat zal nog verder toenemen. Versterking in het bestuur was hard nodig om mee invulling te geven aan kansen voor gedegen burgerparticipatie. Hoe zorgen we ervoor dat lokale geproduceerde energie ook lokaal voordelen brengt voor de Meierijstadse gemeenschap.

Beste leden, 

Sinds September 2020 ben ik toegetreden tot het bestuur van ECM. Graag wil ik gebruik maken van deze mogelijkheid om me voor te stellen.
Ik ben Gerard van Boxtel uit St Oedenrode. 63 Jaar en reeds 40 jaar werkzaam bij een van de grootste installatiebedrijven in Nederland als projectmanager in de installatietechniek. Van oorsprong werktuigkundig opgeleid, maar door de jaren heen mezelf breed ontwikkeld in de techniek- en management-vaardigheden.
Binnen de installatietechniek, en zeker binnen het bedrijf waar ik werkzaam ben, is het verminderen van energieverbruik in het algemeen en specifiek het verminderen van het gebruik van fossiele brandstoffen ons dagelijks werk. De markt vraagt dat van ons, zonder een duidelijke visie en daadwerkelijk bewezen ervaring kom je niet meer in aanmerking voor projecten van enige omvang.
Binnen nieuwbouwprojecten zitten onderdelen als zonnepanelen, Warmte Koude Opslag in de bodem, warmtepompen, geavanceerde ventilatiesystemen met o.a. warmteterugwinning, verlichtingsregelingen, aanwezigheidssystemen etc., maar ook steeds meer invloed op het bouwkundige deel van een project in de zin van isolatiewaardes, glassoorten, lekdichtheid van gebouwen etc.
Door de jaren heen ben ik me hier ook steeds bewuster van geworden, en omdat ik binnen afzienbare tijd wat meer tijd krijg, wil ik mijn kennis en ervaring graag inzetten voor de ECM.

Ik hoop een positieve bijdrage te kunnen leveren aan de realisatie van de doelstellingen van de ECM

Gerard van Boxtel

Toen ik in 2015 met mijn gezin in Schijndel kwam wonen was ik al actief voor een landelijke vereniging die zich bezig houdt met duurzaamheid. Graag wilde ik dit uitbreiden op lokaal niveau. Ik houd enorm van de natuur. Gisterenochtend vroeg maakte ik een wandeling in de mist; zo mooi. Al dat natuurschoon moeten we bewaren en koesteren. Daarom ben ik bestuurslid geworden van de energiecoöperatie.
Toen nog met Bas Boselie en Joop Verhagen hebben we een verlanglijstje gemaakt: een energiekoffer die mensen helpt inzicht te krijgen in hun eigen energieverbruik, een brug slaan naar het MKB en meer zichtbaarheid van de energiecoöperatie. De energiekoffer was al snel een feit. Ik heb hem zelf eerst geprobeerd en dit heeft me veel inzicht en mooie besparingen opgeleverd. Het levert meer wooncomfort, maar ook een goed gevoel omdat je bijdraagt aan een beter milieu.
Als regiocoördinator van samenwerkingsverband EROM ben ik er voor het MKB, maar de zichtbaarheid en toegevoegde waarde van onze coöperatie kan nog beter. We willen meer doen voor de burgers van Meierijstad. We willen duurzame energie opwekken in Meierijstad zodat ook zij de voordelen ervaren en bijdragen aan de leefbaarheid van Meierijstad. Daar ga ik me de komende tijd voor inzetten.
Heeft u goede ideeën, laat het ons weten!

Stefanie Jansen