Meierijstad heeft als doel zoveel mogelijk energie te produceren als nodig is voor wat we met z’n allen gebruiken. En dat is aardig wat. Energiecoöperatie Meierijstad Energie wil daaraan bijdragen door lokaal duurzame energie te produceren om die weer zoveel mogelijk terug te leveren aan de inwoners van Meierijstad. Dat willen we vooral doen door in projecten te participeren. Dat terugleveren doen we dan via de coöperatieve energiemaatschappij OM I nieuwe energie, waar we lid van zijn. En waar steeds meer mensen hun energie van afnemen. Vandaar ook dat je OM achter onze naam ziet staan.
Maar lokaal energie produceren is niet zomaar even wat. Het gaat meestal om windmolens en zonneparken die miljoenen kosten om te ontwikkelen en te bouwen. Hoe kun je daar als energiecoöperatie in participeren? Het initiatief wordt meestal genomen door bedrijven die daarin willen investeren. Sommige willen het park helemaal in eigen beheer houden. Andere willen het alleen bouwen en dan verkopen. In het eerste geval zou je bijvoorbeeld via OM I nieuwe energie de opgewekte energie of een deel daarvan tegen een gunstige prijs af kunnen nemen. Daar kunnen we dan iets tegenover stellen zoals helpen bij het participeren door inwoners of meedenken in het ontwikkeltraject.
In het tweede geval zou je het park, geheel of gedeeltelijk, kunnen kopen en zelf gaan exploiteren. We kunnen dan proberen om samen met lokale ondernemers proberen het in “lokale handen” te krijgen. Eerder hebben we al eens laten weten dat we met het Noorse Statkraft in gesprek zijn. Hier willen we samen met een lokale ondernemer het park gaan exploiteren, maar het is nog niet bezegeld. Voordat we als energiecoöperatie harde afspraken kunnen maken moet er heel wat onderhandeld en gerekend worden. Waar we dan ook specialisten voor raadplegen.
Inmiddels is er door de gemeente een nieuwe tranche uitgeschreven voor zo’n 33 ha aan zonneparken en zijn we benaderd door partijen die in Meierijstad aan de slag willen. Wat de zaak hier extra gecompliceerd maakt is dat de gemeente voor de vergunningverlening eist dat de stroom niet het net op gaat. Vanwege de netcongestie en om te voorkomen dat de zaak “plat gaat”. Dus moet je lokale energiegebruikers vinden die mee willen doen en een garantie voor afname willen geven.
We staan zeker open voor gesprekken omdat we ons in blijven zetten om duurzame lokaal opgewekte stroom tegen een eerlijke prijs aan inwoners van Meierijstad te kunnen leveren.
.