Een van de grote problemen van de energietransitie is de opslag van energie. Enkele jaren geleden bedacht ingenieur Cees van Nimwegen uit Best een systeem om energie op te slaan in basalt; het CESAR (Centralyzed Energy Storage And Recovery) systeem. In het basalt zijn buizen aangebracht. Door elektrische spanning (opgewekt met groene stroom van windmolens en zonnepanelen) op de buizen te zetten worden deze heet tot wel 450 graden en geven ze warmte af aan het basalt. Door in de winter lucht door dezelfde pijpen te blazen kan warmte worden afgevoerd. De basalt-batterij is dus een constante warmtebron. Mits je ‘m heel goed isoleert. Met steenwol bijvoorbeeld. Op 7 februari is dit ook al te zien geweest bij VPRO Tegenlicht.
In het Brabantse Boekel in Ecodorp Boekel wordt nu de laatste hand gelegd aan de Bassalt Accu die per 2023 huizen moet gaan verwarmen.

Maar ook in ons eigen Meierijstad, bij de Gasthuishoeve in Sint-Oedenrode, wordt nu een vergelijkbare accu gebouwd maar dan met beton. Beton heeft namelijk een hogere dichtheid en kan daardoor meer warmte vasthouden. Op woensdag 16 juni is een eerste blok beton gestort van 6,2 x 1,2 x 1,2 meter aan de Liempdseweg door Ribo Projects.
Hier zullen later de eerste testen mee uitgevoerd worden. Uiteindelijk moeten er, gestapeld van 6 bij 5, in totaal 30 blokken komen. Daarna worden de isolatie, koppelingen en meetapparatuur aangebracht en het systeem aangesloten op het warmtenet van de Gasthuishoeve. En dan heeft Meierijstad zijn eigen innovatieve warmteopslag!

Als alles klaar is zijn we van harte welkom voor een rondleiding bij de Gasthuishoeve. Alhoewel alle belangstelling welkom is, geeft men aan dat het gezien de bouwwerkzaamheden niet wenselijk is om de bouwplaats zelfstandig te bezoeken.
Voor meer informatie kunt u terecht op de site www.cesar-energystorage.com.