Zo houd je je slimme meter dom!
Energieleverancier Oxxio introduceerde in 2005 als eerste de “slimme” meter voor zowel elektriciteit als gas in Nederland. Dat is zo’n beetje 20 jaar geleden. Inmiddels heeft een groot gedeelte van de huizen in Nederland zo’n slimme meter. In plaats van één keer per jaar de meterstanden op te schrijven en het jaarverbruik te berekenen, kan nu doorlopend het verbruik uitgelezen worden, per maand, per week, per dag, per uur en zelfs per minuut. Dat is op zich knap, maar de meter zelf is niet echt slim. Het wordt pas écht slim als de bewoner ook toegang tot de gegevens heeft, ze begrijpt en op basis daarvan maatregelen kan nemen om energie en kosten te besparen.
Hiervoor heb je zogenaamde “verbruiksmanagers” nodig. Dit zijn rekenprogramma’s, apps of websites die de ruwe cijfertjes omzetten in begrijpelijke grafieken, nuttige kengetallen en concrete adviezen. Eén van de mooiste toepassingen van deze ruwe gegevens is het bepalen het zogenaamde rustverbruik of stand-by gebruik. Dit is het basisverbruik door bijvoorbeeld ventilatie, koelkasten, nachtlampjes e.d. Zeg maar het laagste niveau, als bijna alles uitstaat. Dit niveau kan behoorlijk verschillen per huishouden; is het 100 of 500 Watt? Het is een belangrijke indicator voor onnodig energieverbruik, verspilling. Een pomp die onnodig 24/7 staat te draaien, verlichting die 24/7 onnodig aanstaat e.d. Vaak ben je je niet bewust van de hoge kosten die hiermee gemoeid kunnen zijn.
Inzicht via je energieleverancier.
Het makkelijkste en goedkoopste is het natuurlijk als je energieleverancier zelf je een duidelijk en begrijpelijk inzicht geeft in je verbruikscijfers. In de app van Greenchoice kun je bijvoorbeeld vrij makkelijk het verbruik per uur, per dag, per week, per maand en per jaar terugvinden. Ook de app van …. Deze apps worden door de beppers over het algemeen als zeer gebruiksvriendelijk ervaren. Beppers die dit uurinzicht nog niet hebben, (het zit niet in de apps van alle leveranciers.) hebben een aantal mogelijkheden om toch een gedetailleerd inzicht te krijgen in hun verbruik.
Onafhankelijke verbruiksmanagers via P1 poort.
Je slimme meter heeft een zogenaamde P1-poort, die lijkt een beetje op een telefoon- of ISDN-aansluiting. Je kunt via deze poort een los apparaatje aansluiten, dat vervolgens via je Wifi, je verbruiksgegevens doorgeeft aan een organisatie/bedrijf dat gespecialiseerd is in het omzetten van de cijfers in inzichtelijke grafieken. Via de bijbehorende app of website heb je dan direct inzicht in je verbruik. Zo’n P1-meter kost wel wat, soms betaal je ook voor het gebruik van de app of extra diensten. Het systeem van HomeWizard wordt door verschillende beppers als zeer gebruiksvriendelijk ervaren.
Inzicht in het verbruik van gisteren
Een andere mogelijkheid, waarvoor géén extra apparaatje nodig is, is via het zogenaamde P4-systeem. Dan worden in één keer aan het einde van de dag de gegevens verstuurd. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld de apps en websites van Slimmemeterportal en SlimWonen je je verbruik laten zien. Hiervoor moet door de betreffende organisatie wel toestemming gevraagd worden aan de netbeheerder en als deze akkoord is krijg je een code waarmee je de app of website kunt activeren. Gemeente Meierijstad had bijvoorbeeld een overeenkomst met de SlimWonen app, zodat bewoners gratis van deze app gebruik konden maken. Deze afspraak is niet verlengd, lees hiervoor het artikel “SlimWonenApp in Meierijstad niet meer actief” op Omroep Meierij >> . Hoewel je met deze systemen geen live inzicht hebt, kun je er bijvoorbeeld wel je rustverbruik mee bepalen.