Het is januari 2024 en ik fiets, in de stromende regen, als ECM energiecoach naar een klant. De man in kwestie heeft een huis van bouwjaar 2020 met een gasverbruik van 550 m³ en 1900 kWh stroomverbruik. Ik denk bij mijzelf, wat kan ik daar nog betekenen voor die persoon. Dat blijkt echter helemaal anders uit te pakken.

De situatie

De man wil van het gas af, maar weet nog niet of hij dat kan betalen. Ook vraagt hij zich af of het technisch mogelijk is zonder veel ‘breekwerk’. Samen lopen we door het huis en bekijken wat de mogelijkheden zijn. Op de begane grond is vloerverwarming aanwezig en op de eerste verdieping zijn er radiatoren. De vloerverwarming verdeler zonder pomp zit ingebouwd in een voorraadkast.

Ik geef aan dat het huis geschikt is voor een all-electric warmtepomp. Er wordt al elektrisch gekookt, dus wanneer er voor een warmtepomp gekozen wordt met een warmwater voorziening, kan hij van het gas af. We ontdekken dat de binnenunit van de warmtepomp perfect in de voorraadkast past en dat de buitenunit van de warmtepomp tegen de tegenoverliggende buitenmuur geplaatst kan worden. Maar hoe dient de aan- en afvoerleiding naar de buitenunit te gaan? Hoe sluit je de warm- en koudwater leidingen aan zonder de vloer open te breken? Dat geldt ook voor de afvoer voor de overdruk water aansluiting.

Ik vraag of er een kruipruimte is. Het luik in de vloer bij de voordeur wordt opengemaakt en we kijken teleurgesteld naar een isolatielaag. Tot onze opluchting kan het isolatiedeel onder het luik worden verwijderd. Zo hebben we toegang tot de kruipruimte. Een ideale situatie om zonder veel hak- en breekwerk een warmtepomp aan te sluiten.

Van het gas af met een renteloze lening

De woningeigenaar vraagt vervolgens hoe dit te betalen? Na enig overleg blijkt hij samen met zijn vriendin minder dan € 60.000 bruto inkomsten te hebben en komt hij, via het warmtefonds, in aanmerking voor een renteloze lening tot € 25.000. Hij kan hiermee de installatie van de warmtepomp betalen en eventueel zijn 4 zonnepanelen uitbreiden om het extra stroomverbruik van de warmtepomp af te dekken. Op deze manier is hij van het gas af en bespaart hij sowieso ongeveer € 30/maand aan vaste leveringskosten gas en de gasmeterhuur. Van de totale besparing op zijn gaskosten, kan hij zijn renteloze lening maandelijks aflossen.

Verder leg ik hem uit dat een warmtepomp met propaan als koudemiddel veel minder milieubelastend is en dat in de toekomst F-gassen niet meer toegestaan zijn.

Na mijn uitleg vraag ik of de woningeigenaar nog vragen heeft en of hij iets aan mijn coachgesprek gehad heeft. Hij geeft aan geen vragen meer te hebben en is blij met mijn informatie, waarvan hij niet op de hoogte was. Ik vertrek weer in de stromende regen met een voldaan gevoel, omdat ik iemand heb kunnen helpen.

Een beroep doen op een ECM energiecoach? Vraag deze gratis aan via de ECM website ecmeierijstad.nl.