De warmtepomp: een klein wonder van efficiëntie
Een warmtepomp is een bijzonder apparaat: je krijgt er meer uit dan je er in stopt. De energie uit de buitenlucht wordt met behulp van elektriciteit omgezet in warmte in het CV-water. Voor elke KWh uur die je er aan elektriciteit instopt krijg je er meer in de vorm van warmte voor terug die je anders uit gas zou moeten halen. Dus als de verhouding tussen de gasprijs en de elektraprijs een beetje gunstig zijn kun je eraan verdienen. Het beleid is om gas steeds duurder te maken en elektra in verhouding goedkoper. Reden genoeg om de mogelijkheden eens goed door te rekenen. Los natuurlijk van de milieuvoordelen.

Typen warmtepompen
Je kunt qua werking kiezen tussen twee typen warmtepompen: de hybride warmtepomp of de all-electric warmtepomp. Met deze laatste heb je geen gasaansluiting en verwarmingsketel meer nodig. De pomp kan het alleen af. Bij een hybride pomp heb je nog wel een verwarmingsketel nodig die bijspringt als het te koud wordt. Het ligt aan de isolatie van je huis bij welke buitentemperatuur dat het geval is.

Het rendement van de pomp
Het rendement van een lucht/water warmtepomp wordt wel uitgedrukt in de COP (prestatiecoëfficient). Het is het verwachte rendement bij een bepaalde buitentemperatuur en watertemperatuur van de cv. Als de buitentemperatuur anders is, is de COP ook anders en dus fluctueert hij door het jaar heen. Het is daarom beter het rendement uit te drukken in de SCOP: de totale door de warmtepomp afgegeven warmte aan de woning over een jaar, gedeeld door de, door de warmtepomp verbruikte, stroom over dat jaar. De SCOP hangt niet alleen af van de warmtepomp, maar ook van het buitenklimaat en van de watertemperatuur van je cv-water maar omdat het gemeten wordt over alle seizoenen heen is hij de meest betrouwbare maat voor de efficiëntie.

Belangrijke aandachtspunten bij het gebruik
Als je huis slecht geïsoleerd is moet de pomp harder werken om de vereiste temperatuur in huis te bereiken. Dat kost meer elektriciteit en het rendement van de pomp is lager. Ook de manier waarop de warmte in huis wordt afgegeven bepaalt mede het rendement. Het is zaak om zoveel mogelijk van de warmte aan de ruimten af te geven. Radiatoren met een grotere oppervlakte (langer/hoger/meer platen) of radiatoren met ventilatoren geven meer warmte af bij een lagere cv-watertemperatuur en zorgen voor een hoger rendement. Het is ook zaak om het water makkelijk door het systeem te laten stromen. Later diepen we een aantal van deze aspecten verder uit.

In de tweede bijdrage bespreken we het belang van isoleren en de gevolgen daarvan voor de efficiëntie en de energiekosten.