Ondanks dat het huidige kabinet heeft besloten een warmtepomp niet meer verplicht te stellen als je de verwarmingsketel moet vervangen, kan het nog zeker erg aantrekkelijk zijn erin te investeren. Naar aanleiding van het energiecafé in Nijnsel september ‘24, zetten we de informatie in een aantal afleveringen op een rij.

Eerst isoleren
Hoe kleiner het warmteverlies van je huis, hoe minder energie nodig is en hoe kleiner het vermogen van de warmtepomp mag zijn. Dat bespaart op de aanschafkosten en het energieverbruik. In een slecht geïsoleerd huis leidt de combinatie van veel warmteverlies en een grotere warmtepomp ook tot een financieel verlies. En dat is nu precies niet de bedoeling. Ondanks dat isoleren ook een investering vraagt blijft het devies is: eerst isoleren en dan pas een warmtepomp. Welke de best passende warmtepomp voor je huis is, weet je pas nadat een specialist een warmteverliesberekening van je huis heeft gemaakt nadat je hebt geïsoleerd.

Het financiële voordeel van isoleren
Waar zit hem nu het financiële voordeel van de combinatie van isoleren en warmtepomp? Om bij de warmtepomp te beginnen: je hebt een lagere capaciteit nodig en dat scheelt in de aanschafkosten. Een pomp van 5,4 KW of van 9,2 KW scheelt maar liefst zo’n 1.700 euro. Het extra energieverbruik voor de warmtepomp is dus ook lager. Omdat je bij een goede isolatie ook met een lagere CV-temperatuur kunt werken ben je qua energieverbruik per saldo nog goedkoper uit. Wanneer je in een slecht geïsoleerd huis gaat verwarmen met een warmtepomp met 55 graden CV-temperatuur dan zal bij een huis met voorheen een gasverbruik  van 2000 kuub, 266 euro besparen. Wanneer je in datzelfde, maar goed geïsoleerd huis met 35 graden CV-temperatuur kunt verwarmen dan is de besparing 1259 euro. Het verschil in besparen is dus 993 euro per jaar.

En dan de isolatie: hoeveel moet er nog gedaan worden om je huis goed geïsoleerd te krijgen? We geven een voorbeeld in onderstaande tabel waarbij we uitgaan van een oud, ongeïsoleerd huis waar veel aan gedaan moet worden.

Een voorbeeld
De investeringen in isolatie bedragen met de subsidie ruim 10.000 euro, inclusief subsidie. Stel dat je het geld moet lenen en het in 30 jaar wilt afschrijven (het zit immers in je huis) dan kost dat aan afschrijving 338 euro per jaar. Aan rente (2,5%) ben je 305 euro per jaar kwijt. In totaal dus 643 euro. Daar staat een besparing aan energiekosten van 1.740 euro per jaar tegenover. Met of zonder warmtepomp, isoleren loont dus per definitie.
Stel nu dat je het wilt afschrijven in 15 jaar, de levensduur van een warmtepomp, dan is de afschrijving jaarlijks tweemaal zo hoog. Maar je betaalt maar 15 rente in plaats van 30 jaar. Per jaar zijn dan de kosten (2 x 338) + 305 = 981 euro per jaar. Nog steeds aanzienlijk minder dan de besparing op de energiekosten.

Kortom, hoe je het ook wendt of keert met goed isoleren bespaar je altijd.

In de derde aflevering bespreken we nog enkele aandachtspunten om de warmtepomp nog efficiënter te laten verwarmen.